De geest van Warschau is bitterzoet

Het is donderdag 7 juli, en de blauwe lucht boven Warschau geeft de stad de speelse charme die het goed kan gebruiken. Ondanks het communistische regime dat sinds 1989 zijn greep op deze plek verloren heeft, zijn de sporen ervan nog goed zichtbaar.

IMG_3583
Paleis van Cultuur en Wetenschap

Achter het bescheiden Świętokrzyski-park steekt het Paleis van Cultuur en Wetenschap – alias Stalins penis – boven de stad uit zoals de toren met Saurons Oog uit Lord of the Rings.

‘De geest van Warschau? Bitterzoet’, zegt een man die onderaan het gebouw een wandeling maakt. Met één hand beweegt hij een kinderwagen zacht naar voren en naar achteren. ‘Voor de Tweede Wereldoorlog had deze stad een groot cultureel leven. Er waren bijeenkomsten, er waren salons, maar Hitler heeft dat kapot gemaakt. Daarna kwam het communisme. Gebouwen werden hersteld, maar de mensen onderdrukt.’ Hij zwijgt even, roept zijn andere zoontje, dat verderop aan het spelen is, bij zich. ‘Toen dat voorbij was, heeft het kapitalisme ingeslagen als een kleurrijke bom. Nu lijkt het erop dat Warschau eindelijk zijn balans terugvindt. Er is nog geen uitgebreid nachtleven, maar dat komt nu langzaam op. Ik kan het weten, ik woon mijn hele leven al hier.’

Na dit relaas draait de man zich om en loopt weg. Aan de voet van het Paleis is de kinderwagen een klein rood insect dat voortkruipt over de tegels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s